Grymt laxfiske

Grymt laxfiske!

Den sista tiden har det varit väldigt mycket fiske, och då laxtrolling i synnerhet. Laxsäsongen här ute håller på ungefär mitten av maj till mitten av juni så det är en kort men intensiv månad. Fisket har sett till antalet laxar inte varit lika fantastiskt som förra året - än. Det är många faktorer som spelar in men jag tror fortfarande vi har den bästa tiden framför oss då allt är lite senare i år pga den kalla våren. Däremot tycker jag vi har fiskat bra från min båt och storleken på fisken har varit riktigt bra. Vi har endast en lax under 10 kg i min båt så här långt. 

IMG 5900Jag vill verkligen slå ett slag för laxtrollingen. Ni som inte provat på det bör göra det. Vi fiskar med 12-16 spön beroende på väder, antalet gäster m.m. Spöna sprids både på bredden och på djupet. Vi täcker oftast en yta på ca 100-140m i bredd och ett djupspann på 0,5-10m. Det kan tyckas vara passivt med trolling men med så många spön och prylar så är det allt annat än passivt. Vi byter beten, ändrar djup, kollar efter skräp, ändrar ordning på beten osv. Det är också mycket planerande med körningen med hänsyn till var fisken är och andra båtar. Det kan vara långt mellan huggen och det händer att man blir man utan fisk men oj vad kul det är när det sitter en lax i andra änden. Fiskarna väger i genomsnitt 10 kg och det är bara muskler.

 

I lördags var jag ute med ett gäng sköna grabbar som jag guidade på gös och gädda förra våren. De ville ge sig i kast med storlaxen. Vi hade en kanondag med strålande sol och årets varmaste dag. Det hände inte så mycket på fiskfronten dock och det var det samma för samtliga båtar. Laxfisket är oftast så. Fisken vandrar i stora grupper och ofta är det så att ingen får något men sen när det kommer ett så kallat "steg" med fisk så är det flera båtar som får fisk under en period. 

IMG 5913

Exakt så blev det. Vi hörde på radion om att någon hade fisk på. Inte långt därefter så ser jag hur ett av spöna på djupriggen gungar till och det börjar skrika om rullen. Fisken tar 550 fot lina i första rusningen och vi inser direkt att det är en bättre fisk. Vi lyckas pumpa tillbaka ca 100 fot men då tar den ytterligare 250. Efter mycket krigande med lina fram och tillbaka så får vi in fisken så den är ca 70 fot bakom båten och vi kan på håll se den blänka när den lägger upp sidan mot solen. Då vänder laxen och drar iväg 300 fot på nytt. När vi äntligen får in fisken till båten så är den väldigt trött och håvningen blir odramatisk. Helt troligt vilken kamp. Det tog 53 minuter från hugg tills att den låg i håven. Vi väger fisken till 15 kg och fenklippt var den (odlad) så det blev middag till gästerna. Vi gjorde bara ett enda dragbyte under hela dagen och det var på just detta draget den tog på vilket var lite kul. Nu är det total laxfeber hos grabbarna som innan hugget yrade något om att laxtrolling kanske inte var deras grej. Laxfiske i ett nötskal.

Även gäddfisket på mälaren har varit riktigt bra sista veckorna. Antalsmässigt har vi legat på 10-20 fiskar ungefär men även här har det varit fina storlekar på i princip varje tur jag varit ute så det är riktigt skoj.

Nu åker jag utomlands en vecka på semester. När jag kommer tillbaka är det 2 veckor laxfiske kvar och därefter lite sommaruppehåll. I augusti drar det roliga abborrfisket igång.