Helgens gäddfiske

Helgens gäddfiske

I fredags mötte jag upp ett härligt gäng grabbar som bokat mig för två dagar gäddfiske i Trosa skärgård med boende på charmiga Kråmö. Vi började dagen med att åka ut till Kråmö för att checka in i stugan och lämna av lite packning. Därefter bar det av i full fart mot första gäddviken.

Förutsättningarna var inte optimala. Frostnatt och nordligt. De första frostnätterna brukar alltid innebära segt fiske. Men är det något jag lärt mig om fiske så är det att man aldrig på förhand kan gissa hur fisket ska bli.

Gaedda

Vi började dagen i en grund lekvik och det tar inte särskilt lång tid innan första gäddan är bordad. Vi drar ett gäng smågäddor i viken och de verkar vara på hugget. Vi fiskar vidare och drar gäddor med jämna mellanrum. Inför lunch kunde vi räkna ihop 12 stycken.

Efter lunch får vi någon gädda här och där men vi hade det lite svårare att hitta samlad fisk och väljer då att åka tillbaka till den första viken i hopp om att gäddorna skulle vara ännu mer på hugget där inne nu när temperaturen gått upp något. Det visade sig att teorin stämde och vi drog ett helt gäng gäddor och dagen slutade på 29 st totalt med 3,4 kg i topp. Dagens bete blev en Salmo Slider i färgen grön firetiger.

Dag två fiskar vi i ett helt annat område för att verkligen försöka gnugga upp något större. Fisket var bra med en varmare natt och mycket vind från nord. Vi hittade inte fisken särskilt samlat utan vi drog någon lite överallt med jämna mellanrum. Dagen slutade på 22st med en på 4,5 kg i topp. Överlägset bäst denna dag var drag i färgen red firetiger och dagens största togs av mig på ett 40cm tailbete i just den färgen.

 

 

DimmaI söndags var jag ute med Anders, Örjan och John. När jag kom till bryggan så låg det ett rejält frostlager på marken vilket inte bådade för ett bra fiske. Jag satte kurs mot viken vi haft så bra fiske i fredags och möts på vägen av riktigt tjock dimma. Dimman låg som ett lock i två timmar på morgonkvisten innan den släppte taget om skärgården.

Dagen började bra trodde jag när Örjan efter bara några kast tappar en 4+ gädda. Därefter var fisket 

ruskigt segt! Vi hade jättesvårt att hitta huggvillig fisk och det blev mycket båtåkande i jakten men de ville helt enkelt inte. Vi gjorde vårt bästa men dagen slutade på sju stycken smågäddor. Dagens fångst stod Örjan för när han fick upp en simfena?! Kul att John fick sin livs första gädda dock!