Den knepiga gösen

Gösen är som många av er säkert märkt ibland väldigt svårfångad. Men ibland är den också raka motsatsen. Den är också världsmästare på att hugga utan att fastna på krokarna. När vi metar kan flötet dyka 50 ggr på en dag men endast några få gösar krokas.

Vi fiskar gös med en rad olika metoder. Det mest effektiva sättet för att inrikta sig mot större gösar är att tillämpa pelagiskt prickskytte. Då letar vi aktivt upp individer på mitt Garmin Livescope ekolod och sedan prickkastar vi på dessa. Ekolodet är så högupplöst att man ser exakt hur fisken reagerar när jiggen kommer simmandes. Väldigt spännande fiske och måste upplevas. Utöver pelagiskt prickskytte så fiskar vi även med klassiskt jiggfiske och ibland så kombinerar vi det med mete med levande strömming, mört eller löja.

Stor gös från Trosa skärgård

När vi kombinerar jigg med mete så är det intressant att se hur vissa dagar är jiggarna överlägsna och andra dagar är metet bäst. Det är därför jag oftast har med båda alternativen i båten när jag ska fiska gös. På våren fiskar vi på ett djup kring 2 m till 7 m och när vattnet blir varmare får vi leta ännu djupare, 5-10m. Ungefär från midsommar och fram till september är trolling på frivattnet väldigt effektivt. Det är också denna period pelagiskt prickskytte med Garmin Livescope funkar som allra bäst. Vi letar då upp individer som simmar i frivattnet. Framåt september och oktober börjar gösarna röra sig upp mot grundare vatten och vi börjar återigen fiska med jigg och levande. Då fiskar vi i grunda vikar, men också utanför dessa.

Något som blivit väldigt populärt senare tid är vertikalfisket och prickskyttet på gös. Det går till som så att man letar upp gösar på ekolodet och därefter så kan man antingen prickskjuta en specifik individ eller vertikalfiska i området där man sett fisken. Detta fisket lämpar sig bäst för vår- och sommarfisket.

Se min film jag spelade in med fiskejournalen fullmatad med bra tips för ett bättre och roligare fiske efter gös:

 

Mitt personrekord är 7,8 kg och kundrekordet är 7,1 kg som togs med hjälp av Garmin Livescope på pelagiskt vertikalfiske.