Havets silvertorpeder - havsöringen

Havsöringen är en av mina favoriter som sportfisk. Det som är så roligt med havsöringsfiske är att de kan vara väldigt svårhittade men då de ofta går i stim så kan man ha ett väldigt roligt fiske när man väl hittat dem. Havsöringarna är urstarka och bjuder på långa rusningar som ibland avslutas med spektakulära hopp och akrobatik. En stor öring kan ta 20-30 meter lina i en enda rusning om den bestämmer sig för det. Då gäller det att ha lite is i magen och mycket lina på rullen.


- Jag minns när jag fångade en urstark lekfärgad hane på dryga 5 kg. Den tog så mycket lina att jag kunde se spolen på rullen. Efter en 30min svettig fight kunde fisken landas och återutsättas. / David

Havsöringen kan nå vikter på upp till 15kg men fiskar i denna storlek tas oftast som bonusfisk vid laxtrolling. Vid spinnfiske i skärgården är en normal vikt 1-7 kg men även större fiskar landas.

På våren letar jag gärna efter öringarna i grunda sydvända vikar med blandad botten. Jag föredrar så kallad "leopardbotten" vilket innebär att det är en fin blandning av tång, sten och sand. På våren fiskar vi sällan djupare än 2-3m, det är snarare mer vanligt att vi fiskar på 0,2-1,5 djup.

På hösten så fiskar vi på lite mera "vindpinade" ställen. Jag föredrar uddar och skär där vinden legat på i några dagar och vattnet blir något strömt. Det får gärna vara grunt vatten i anslutning till området jag fiskar och leopardbotten är att föredra även här men fiskar gärna lite extra där det finns stora stenar på botten som öringarna kan ta strömskydd bakom.

En normal tur fångar vi 1-3 havsöringar. Havsöringen är lynnig så risken för ett bompass finns alltid där. Jag har dock haft förmånen att endast bommat en enda gång med gäster i båten. Detta är en svit som är svårslagen och jag hoppas den håller i sig många år framöver.

 

Nedan är ett ihopklipp från en havsöringstur i november 2012