Den randige riddaren - abborren

De flesta som varit i kontakt med en fisk, har varit i kontakt med abborren. Den "randiga riddaren" som den även kallas i folkmun. Kännetecken för abborren är de röda fenorna, den stora munnen och de mörka ränderna. Abborren kan väga upp till 3.5 kg men en normal vikt är 0,2 - 2,0kg. Fiskar upp emot två kilo och kanske ännu mer är väldigt sällsynta, svårfångade och finns endast på fåtal platser i europa.

Vi fiskar abborre året runt men bästa perioden i skärgården är augusti till och med november. Då följer abborrarna betesfisken som samlas i stora stim i djuphålor och djupbranter. Då har man chans på fint abborrfiske och har man tur kan det vara galet bra när man träffar rätt dag. Fångster på 25-300st denna period är normalt.

Man kan även rikta in sig på så kallade kräftabborrar vilket helt enkelt är abborrar som präglats att äta kräftor och kräftdjur. Dessa abborrar är storvuxna individer och uppehåller sig normalt sett inte i några större stim utan som solitärer eller mindre grupper. Dessa fiskar kan man fiska i stort sett året runt i insjöar med kräftor. Pröva använd kräftimmitationer och försök immitera hur en kräfta rör sig på botten. Vi riktar fisket kring steniga partier eller hård botten med struktur i form av träd eller annat som kräftorna kan gömma sig i. Under augusti-september fiskar vi även efter kräftabborrar på natten, vilket kan vara väldigt effektivt ibland, särskilt när kräftorna ömsar skal.

De vanligaste metoderna vi använder vid abborrfiske är jigg-fiske, ned-rig, tokyo-rig, carolina-rig, texas-rig, spinnare, jerkbait, crankbait och drop shot. Det som bland annat gör abborrfiske så otroligt roligt är mängden tekniker man kan ta till för att försöka "knäcka koden" för dagen. Stora individer på vatten med högt fisketryck kräver oftast någon form av finessteknik.

Nedan är en film om abborrfiske i Stockholm och Trosa skärgård där jag ställde upp som fiskeguide. En mycket bra film som även vann Fiskejournalens stora foto och filmtävling 2010.

https://www.youtube.com/watch?v=07gvv_u4g-U