Knepigt gäddfiske

Knepigt gäddfiske

Fisket har varit svårt sista tiden. När frostnätterna kom på löpande band började gäddorna bli griniga. Det extrema lågvattnet har inte hjälp till heller. Senast nu i helgen var jag ute på två gäddguidningar och det var kalla nätter, fullmåne, lågvatten och allmänt dåliga förhållanden. I lördags fick vi endast 13 gäddor jämnt fördelat under dagen. Vi varken fick eller hade kontakt med någon större fisk denna dag.

I söndags var jag ute på gäddfiske igen och det var vad jag tyckte bättre förhållanden då det var mulet istället för soligt. Fram till lunch hade vi svårt att hitta kanter och vikar där vinden låg på ordentligt. Det resulterade i endast två gäddor upp innan lunch. Varav den ena var lite finare på 5,2 kg. Därefter började det blåsa lite mer och gäddorna var mer på hugget. Vi driftar av en kant och har en riktigt fin efterföljare med in till båten. Den vägde säkert 6-7 eller kanske 8 kg. Jag ankrar upp elektroniskt med elmotorn och några kast senare har vi vad vi tror samma fisk efter igen men den ville inte hugga.

I sista driften för dagen lägger en av mina gäster ett perfekt kast precis intill vasskanten och han hinner inte ta mer än ett vevtag innan det hugger och bildas en stor vattenkaskad i ytan. Fisken går inte att stoppa och simmar in i vassen. Med rejäl press får vi tillslut ut den och när den äntligen är ute på öppet vatten går linan av! Det som inte får hända hände. Det måste varit en skada på linan från tidigare bottennapp och det resulterade nu i en riktigt stor tappad gädda. Riktigt surt kändes det!

Vi slutade på totalt 16 gäddor denna dagen.

Det ser ut att bli mildare väder nu närmsta tiden så det borde få igång gäddorna igen.