Decemberöringar

Decemberöringar

Jag har sedan senaste rapporten hunnit med tre turer på havsöring. Första dagen var i slutet av november och då körde vi ett av mina favoritområden. Detta till trots så blev det ingen havsöring. Däremot hade vi totalt sett sex stycken efterföljare men som vägrade hugga. Vi hade total bleke hela dagen och öringen som är extremt skygg behagade inte att hugga. Istället blev det fyra stycken bonusgäddor varav tre var riktigt feta och vägde 4-5 kg. Är inte alls vanligt med bonusgäddor i området så lite kul med fyra samma dag och i bra kaliber.

Nu senast var jag ut två dagar i rad i samma område och den här gången hade vi bättre förutsättningar med lagom med vind och dessutom från syd/sydväst vilket är favoritvinden när vi ska leta efter havets silver. Havsöringsfiske är mycket leta. Man röjer bland öar, kobbar, kanter och skär och försöker tajma öringarna. Vet man vilka ställen de brukar stryka förbi så gäller det att försöka tajma dem.

14605 879369645416051 8362610127079721526 NLördagen började bra med fisk på andra stoppet och en tappad som vid mothugget gjorde ett meterhögt hopp och draget flög 5m åt andra hållet. Tredje stoppet blev ännu bättre. Vi tar två stycken och missar två. Därefter blev det segt. Vi avslutar dagen på en favoritudde. Nu var det total bleke men vi hade skymningsljuset till vår fördel och då nyper vi dagens största havsöring på 65 cm och 2,7 kg. Öringen var i praktkondis och bjöd på en fantastisk fight med höga hopp och rusningar.

Söndagen ägnade vi första halvan åt att testa nya ställen som ser fina ut. Jag bränner en fisk precis intill båten och vi har eventuellt ytterligare en kontakt. Bortsett detta hände det inget mer på de nya ställena men de såg fina ut så jag lär återvända. Det gäller som sagt att tajma öringarna och innan jag avfärdar ett ställe som ser bra ut och som jag tror på vill jag testa det minst 10-15ggr vid olika tillfällen och förhållanden.

10436309 879720468714302 2107492402062561164 N

Därefter körde vi lite mer beprövade ställen och då dröjde det inte länge innan första öringen låg i båten. En snabb förflyttning och så åker vi på ett riktigt rally. Vi landar tre och tappar två på kort tid. Havsöringsfiske i ett nötskal. Händer inget, händer inget, händer inget och så plötsligt händer allt på en gång. Vi avslutar även denna dag på favoritudden och tar ytterligare en havsöring på runt 55 cm.

 

 

 

Med rätt kläder är december är en härlig tid att komma ut på sjön. Inga andra båtar, bra fiske och naturupplevelser i form av säl, havsörn m.m. Vi såg säl båda dagarna.

 

 

 

 

Vi kan summera nio stycken havsöringar på två dagars fiske vilket är riktigt bra. Det är bra fart på öringarna nu och vattnet är fortfarande över sex grader varmt. Fisket kommer att hålla i sig ända tills isen lägger sig. Än är det inte försent att boka en tur. Eller varför inte ge bort en i julklapp? Jag har även presentkort.