Fantastiskt gäddfiske

74 gäddor senaste turen!

Veckan hade varit kall och det hade legat ett litet islock inne i vikarna. I torsdags vände temperaturen uppåt, isen smällte och det började blåsa. I lördags var vi ute på gäddfiske och det var soligt och blåsigt men ändå fina förhållanden för gäddfiske.

Vi startade dagen på ett av mina absoluta favoritställen. Man märkte direkt att det stod riktigt mycket fisk där men det låg vindskyddat och solen stod högt så gäddorna ville inte riktigt ta. Vi fick ändå 10 st men inget stort. Jag vet av erfarenhet att grisarna finns där eller precis i närheten men de ville helt enkelt inte visa sig. Det var också väldigt tydligt att solen ställde till det. Det märktes inte minst när ett litet moln skuggade i tre minuter. Då drog vi fyra gäddor på fyra kast helt plötsligt. När solen trängde igenom igen blev det segt på nytt.

Gaedda Med Gaedda

Fisket var bra under dagen. Vi prövade lite andra vikar och kanter och fick någon gädda här och där. Vi flyttar oss till en vik med klarare vatten. Det stod en hel del gädda inne på riktigt grunt vatten. De stora gäddorna var som bortblåsta dock. Den enda kontakt med stor fisk vi hade var när jag såg en fin gädda på runt 7 kg glida omkring. Vi flyttar oss runt i den klara viken och det är helt fisktomt nästan överallt så istället för att kasta på måfå så letar vi visuellt efter fisken. Oftast ser man tydligt när de blir skrämda och bränner iväg så att de lämnar små "dypuffar" efter sig. Vi glider över ett mörkare parti med sjögräs och jag ser hur det bara virvlar till med massor av mörka skuggor och dypuffar som resultat. Vi ankrar upp och det står flera gäddor här. De följer efter våra beten och jag har som mest 4-5 gäddor efter mitt drag. Men de är riktigt sega och det är bara någon enstaka som väljer att hugga. Det hjälpte inte ens att åka runt fläcken med fisk och kasta från en annan vinkel.

Kl 14 hade vi runt 20-25 gäddor men ingen över 3 kg. Vi flyttar oss till en annan av mina favoritvikar i området. Vi märker direkt att det är gott om gädda. Vi både ser och får fisk. 


Vi driftar och ankrar om vartannat för att lokalisera fisk. De står ofta väldigt ihoppackade den här årstiden inför leken och tillslut hittar vi ett område med galet mycket och huggvillig fisk. Det är kontakt i princip varje kast. Även storlekarna går åt rätt håll. Gäddorna väger 3-4 kg snarare än 1-2 kg till skillnad från förmiddagen. 

Beten1

Johan tar dagens största på 6kg som hugger precis intill båten. Smällfet och med en annan gädda i svalget. Vi tar upp ankaret för att flytta oss lite och jag byter drag till en mörtfärgad Deviator och har nästan omedelbart en riktigt stor gädda som lätt vägde över 10 kg som kom i full fart mot mitt bete men som vänder precis intill båten. Vi nöter efter den  i minst en timme innan vi fick ge upp för dagen.

Anmärkningsvärt den här dagen var hur selektiva gäddorna var. Det var extremt tydligt att de ville ha en viss typ av bete i en viss färg. Vi hade laddat beteshinkarna med massor av fina tail-beten i regnbågens alla färger men det var nästan helt omöjligt att få dem att ta på dessa. De ville ha gliders som tex Buster Jerk eller SG Deviator i dova och framförallt ljusa färger. Helt överlägsen var BJ i hot whitefish. Av alla gäddor vi fick tog vi endast 4-5 st på tail och då fick dem ändå en hel del tid i vattnet.

När vi bryter för dagen kan vi summera hela 74 st gäddor!

 

 

Jag har även varit ute på lite havsöringsfiske. Det har varit bra fiske med 1-3 fiskar per tur och mycket kontakter och tappade fiskar. Så man märker att det är gott om fisk i området vilket är riktigt kul. Bästa havsöringsfisket på många många år.