Laxfeber

Laxfeber

Jag är nyligen hemkommen från fyra dagar laxtrolling uppe vid Singö. Det visade sig bli en otrolig resa med helt magiskt väder och riktigt bra fiske.

Vi åkte upp tidigt onsdag morgon och var sjösatta och klara på plats runt kl 11. 12.30 var alla spöna i vattnet och vi kunde luta oss tillbaka och återhämta oss från bilfärden. Det blåste nordligt men bortsett det var det riktigt fina förutsättningar för ett bra fiske. När vi kommer ut är det en väldig aktivitet på radion om många och stora landade fiskar. För oss var det dock stendött. Kl 18.30 river det till i ett djupriggspö och vi kan ändå landa resans första fisk som fick friheten åter och uppskattas till 9-10 kg. Skönt med fisk första dagen!

IMG 6214På torsdagen var det total bleke och strålande sol. Det känns overkligt att vara på helt öppet hav mitt emellan Sverige och Åland och inte ha en enda krusning på ytan under en hel dag. Inte så optimalt för fisket kanske. Här uppe är laxarna svåra att få att hugga redan som det är och finvädret gjorde inte saken bättre. Vi börjar dock fiska in oss nu och lyckas få två lite mindre laxar på 7 och 8 kg. 

 

 

 

 

IMG 6225Natten till fredagen vred vinden från nordligt till sydligt. Det var helt optimala förutsättningar när vi kom ut på morgonen med 4-5 m/s sydost och mulet. Vi rivstartar dagen med en fin lax på 12.8 kg och inte långt därefter drar vi på ett dubbelhugg på riggen där vi lyckas landa båda laxarna - dock små runt 5-6 kg. Det är så häftigt när det bara river till i djupriggspöna och ännu roligare när det är på fler samtidigt. Sen var det trögt för oss och det började blåsa upp. När det var som jävligast blåste det runt 11m/s med ganska grov sjö till följd av detta. När vi då går och stampar i motsjö så står plötsligt ett paravanspö i en djup djup båge. Fisken går som en ubåt och är ostoppbar trots att bromsen nästan är i botten. Det här kan inte vara en lax säger vi båda, även om vi båda vet att det är det. Linan på rullen började ta slut men innan det hann inträffa så lossnade laxen mystiskt av sig självt. Inte långt därefter får vi en ny chans och även denna lax visade sig vara riktigt fin men lossnade även den efter ca 15 minuters fight. Tyvärr svepte det kort därefter in en tjock dimma som tvingade oss avbryta för dagen.

Lördagen skulle visa sig bli den bästa och den sämsta laxfiskedagen i mitt liv. Redan efter en timmes fiske drar vi på en riktigt stor lax som bara gick och gick. Den tog runt 600 fot lina och klev sedan av. Tre stora tappade i rad! Och så fortsatte dagen. Vi drog på storlax efter storlax men samtliga lossnade. Vi fiskade så otroligt bra när det annars var trögt för övriga 40+ båtar i området men vad hjälper det när dem inte följer med ända in i båten. De laxar vi hörde komma upp var inte speciellt stora heller och vi är endast i kontakt med riktiga drömlaxar. Det är omöjligt att säga vad vi gjorde för att attrahera storlaxarna men vi såg ett mönster i vårt eget fiske då nästan samtliga laxar högg på samma sida i båten. Vi trollade med 16 spön med åtta på vardera sida och det var något med kombinationen av färger på styrbordsidan som attraherade fisken.

Nåväl med fem tappade laxar för dagen och ett missat hugg så smäller det till rejält i ett djupriggspö. IMG 6204Jag hinner precis fatta spöt och upp kommer en stor lax och hoppar högt tre gånger precis bakom båten och rusar därefter som en dåre rakt åt sidan och trasslar in sig i tre andra spön. Vi lyckas lugnt och metodiskt lösa trasslet och då bränner den iväg rakt bak 300 fot i en hastighet jag inte trodde vare möjligt. Då byter den plötsligt taktik. Den går ner och ställer sig på 70m djup och tjurar. Där går den i 20 minuter utan att jag kan lyfta fisken ens en meter. Plötsligt ser jag hur vinkeln på linan snabbt ändras och upp kommer den och hoppar som en stor tonfisk långt bakom båten. Det är då jag ser hur stor den är. Även om det är väldigt svårt att uppskatta storleken på en hoppande fisk bakom båten så kan man ändå se att det är en stor fisk, sen hur stor får vi se när den ligger i håven. Efter hoppet bestämmer den sig för att rusa på nytt och tar snabbt 200 fot och plötsligt blir det tomt. Dagens sjätte och resans nionde raka tappade storlaxen. En hopplös tomhet sprider sig i kroppen men när det får sjunka in är jag ändå lycklig över att få ha upplevt denna dagen som avslutades med min livs fight med lax.

Vi summerar resan till 6 landade laxar med topp på 12.8 kg och 9 tappade samt två påslag. Det får vi ändå vara nöjda med då det var många båtar som inte hade ett enda hugg under samma period.

 

Laxfisket utanför Nynäshamn har också varit riktigt bra. Vi har fått fisk på alla turer utom två och med fisk på 15 och 14 kg i topp. Nu har jag bara ett pass kvar här ute innan laxsäsongen för i år är över. Jag önskar laxarna lycka till i sin vandring mot och uppför älvarna och hoppas på återseende nästa år tillsammans med nya storvuxna familjemedlemmar!